Despre cum a devenit fotografia cotidiana

Datorita avansului tehnologic, avem un aparat foto la cel putin 20cm de noi. Cu toate acestea, fotografia inca ramane o ramura a artei care se poate extrapola pe foarte multe domenii. Pe vremea cand eu am intrat in contact cu primul meu aparat foto, inca existau zeci de centre de developare a filmelor foto iar parintii scoteau aparatul foto doar de ziua ta; (nici macar nu prindeau momentul in care incercai sa stingi lumanarile).

Acum, fotografia a devenit mai raspandita ca niciodata. Atat de raspandita incat nici nu o mai percepem ca pe ceva deosebit. Rasfoim zilnic prin sute de fotografii si practic este greu sa ne mai imaginam viata fara acest mediu.

Desigur, canalele de Social Media au fost propulsoarele directe si i-au facut pe oameni sa se foloseasca de fotografie pentru a popula toate aceste canale. Odata cu evolutia lor, marketingul este si el din ce in ce mai ieftin, spatiile online pentru reclama sunt la indemana oricui, iar cand tragi linie deja iti dai seama de amploarea subiectului.

Social Media

Daca izolam arta fotografica de ce se intampla astazi in vietile noastre, putem observa ca fotografia in ultimii ani, devenind din ce in ce mai accesibila, a format un mic lant trofic. Un lant trofic al fotografiei, care pleaca de la un smartphone, continua cu un log-in pe instagram si se termina prin like-uri.

Trebuie sa recunosc ca mi-a fost greu sa ma adaptez. M-am dezvoltat intr-o perioada in care toate agentiile si casele de moda nu necesitau atat de mult de continut si sentimentul ritmului alert nu era omniprezent. Inca tin minte cum aveam timp sa organizam o campanie foarte elaborata ce dura mai mult de 4 luni. Uneori campaniile durau si 6 luni. Acum toate standardele au fost reconstruite de la 0. Astazi este nevoie de si mai mult content. Canalele de social media impun acest lucru iar brandurile trebuie sa se conformeze. Desigur! Odata cu ele si noi, fotografii.

Deseori sunt intrebat daca ma deranjeaza faptul ca in prezent, toata lumea este fotograf. Le raspund cu sinceritate ca ma bucura acest lucru. Toata lumea danseaza, dar cand pasesti pe ringul de dans, iti dai seama rapid cine stie sa danseze mai bine ca restul. La fel se intampla si in fotografie. Daca toti sunt fotografi sau creatori de continut, inseamna ca isi dau seama cat de greu este sa realizezi o fotografie buna sau un continut de calitate. Asadar, ei vor aprecia si mai mult cand vor vedea o fotografie buna.

Pe Rares il poti urmari pe instagram, aici; iar daca doresti sa descoperi mai multe lucruri despre fotografie poti da click aici.

Descopera si alte articole precum:
De ce doar unele branduri romanesti reusesc?

Leave a Reply

Your email address will not be published.