O dar vai, si iar vai; acest subiect dezbatut de ani de zile, de la “Codul Bunelor Maniere” pana la revista BravoGirl incoace (mai exista asa ceva?) Cui-pasa.

  Plec pe acest subiect pentru ca de ceva timp observ un comportament ciudat al oamenilor in timp ce chelnerul aduce ostentativ, nota.

  Aproape de fiecare data cand iau masa in oras, se aseaza langa mine un “el” si o “ea”, fastaciti amandoi, de obicei la prima intalnire. Dupa un timp, deja se cearta din priviri care dintre ei sa strige dupa chelner; (sper doar ca a lasat-o pe ea sa comande prima) iar de aici devine totul interesant. Pana la urma cine plateste amarata aia de nota?

  Iti zic eu:

  Daca ai invitat pe cineva in oras, indiferent pe cine, prieten, mama, iubita, ex-iubita, pregateste-te sa platesti consumatia. Tu ai facut invitatia, tu trebuie sa iti asumi. Daca cealalta persoana se ofera sa faceti 50/50, accepta politicos si nu te certa in fata chelnerului.

  Bine bine, revenim ! Pana acum este simplu; dar pe mine ma irita altceva. S-a stabilit ca iesiti la o plimbare, vi s-a facut brusc foame si luati masa intr-un anumit loc; la final, nota este lasata pe masa, ea se face ca ploua. Ce faci tu ca barbat?

  Iti zic tot eu:

 Iti platesti doar partea ta din nota, normal si firesc. Daca nu o faci intr-un mod impertinent, isi va da seama ca trebuie sa aiba de-a face cu tine si nu cu cardul tau. Daca vrei sa o impresionezi prin faptul ca iti permiti sa achiti toata nota, poti sa iesi de pe blogul asta.

 Regula nu se aplica celor casatoriti sau cu bugete comune; (sau chiar iti face placere sa faci cinste intr-o seara) .

  Relatia dintre doi parteneri este o balanta si un joc constant; si de multe ori faptul asta indica niste fenomene psihologice interesante. Zic jocuri pentru ca din micile detalii reiese usor cine incearca sa domine. Observ foarte des barbati, ce cred cu tarie ca datoria lor este sa le arate femeilor ca ei pot plati toata nota, de fiecare data. Banii nu vor mentine o atractie niciodata. A, stai, pot mentine atractia unei femei interesate de bani si nu de tine; asta e alta poveste.

 Ce intelegem noi ca barbati, cand o femeie refuza sa isi plateasca partea ei? Intelegem ca este o tensiune si ca trebuie sa platim constant pentru timpul si serviciile ei. Intelegem ca nu suntem egali si ca nu putem fi o echipa pe viitor.

  Acum, daca tu insisti sa luati cina pe un yacht si ea nu isi permite, cred ca e la mintea cocosului ce trebuie sa faci.

 Sunt atat de multe variabile si posibilitati incat mai nou o sa va vina sa iesiti din restaurant in pasi de congo. 

  Sper ca am lamurit treaba asta si ca nu va fi necesar sa mai scriu despre asa ceva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.