Beoplay E8 sau Apple AirPods?

Se pare ca era cablurilor incurcate prin buzunar apune incet dar sigur. Sa nu ma intelegi gresit; este foarte greu sa renunt la o pereche de casti cu cablu cand castile profesionale vin automat cu un cablu.

Majoritatea producatorilor de telefoane smart au renuntat la jack-ul audio, fie din lipsa de spatiu al componentelor, fie pentru a te forta sa cumperi casti cu bluetooth. Da, ti-au oferit un adaptor pe care il vei pierde la fel de repede ca interesul de a da cu aspiratorul sambata.

Trecerea la castile wireless este inevitabila si nu va mai dura mult pana cand producatorii de telefoane mobile vor include in pachet si o pereche de casti cu bluetooth. Samsung deja o face pentru o suma modica in plus.

Asadar, am avut nevoie de o pereche de casti wireless, pentru ca urasc ce a facut Apple cu adaptorul, cu mufele USB-C si cu tastatura de pe noile Macbook-uri; dar asta este o discutie pentru alta data.

Avand in vedere raportul calitate-pret, m-am oprit in dreptul B&O Beoplay E8. Nu am ales Airpods desi sunt Apple fan boy.

Diferente la acelasi pret

Desi conectarea cu castile Airpods este super simpla, am ales sa ma complic in favoarea unor avantaje. Ambele vin intr-o cutie foarte mica si se incarca acolo, dar castile de la B&O sunt mult mai confortabile. Stau mult mai bine in urechi atunci cand alergi sau te plimbi iar comenzile cu touch merg extraordinar de bine. Vin si cu o serie de dopuri de diferite marimi iar daca nu esti fan dopuri, cele din spuma cu memorie cu siguranta te vor cuceri. Izoleaza perfect iar sunetul produs este superior fata de ce pot reda castile Apple. Atentie insa, nu sunt mai puternice. Sunetul este de inalta fidelitate, cu tonuri mult mai precise, dar daca esti in cautarea unor casti foarte puternice, nu cred ca te vor satisface.(Poate ar trebui sa indrepti catre ceva “over the ear”.)

You had me at “transparency mode”

O optiune extrem de interesanta care te ajuta sa te reconectezi cu mediul inconjurator atunci cand este nevoie. Printr-o simpla atingere, castile preiau sunetul exterior prin microfon si il redau, pe cat de real posibil, pentru ca tu sa nu mai scoti castile din urechi atunci cand vrei sa comanzi o cafea sau vrei sa fii atent atunci cand treci strada. Daca iti instalezi aplicatia nativa, ai si optiunea sa setezi cu precizie ponderea dintre sunetul ambiental si muzica preferata.

Sustenabilitate

Pentru ca sunt un fotograf geek si imi plac “tear-down”-urile, castile Apple au o mica mare problema. Nu sunt sustenabile. Tot montajul este lipit efectiv de carcasa. Asta inseamna ca in timp, dupa ce bateria mica a castilor isi va pierde din proprietati, sunt bune de aruncat. Da, ai citit bine. La fel bateria telefoanelor, dupa un an capacitatea acestora scade. Asadar, indiferent de model, Airpods 1 sau 2, dupa maxim doi ani de zile vei sesiza ca timpul de functionare scade si ori te vei indrepta spre un nou model, ori le vei arunca. Merita cei 1200 lei anual?

B&O in schimb, are optiunea (neoficiala) de a schimba bateriile din interior, cam la orice service decent sau in regim propriu cu un kit de la iFix it. In caz de nu vor mai functiona, macar exista o varianta foarte ieftina de a le resuscita.  B&O mai are inca o varianta noua la acelasi model, Beoplay E8 II. Optiunile pe care le aduce in plus sunt: incarcare wireless si mufa USB Type-C. La pretul actual al acestor perechi de casti, nu ai cum sa dai gres.

 

Daca stii alte perechi de casti wireless cu aceleasi specificatii sau mai bune in aceasta gama de pret, poti sa imi lasi in sectia de comentarii variantele tale preferate.

Citeste si:
De ce doar unele branduri romanesti reusesc?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.